Vuoden 2020 toimintaa:
Osuuspuutarha toteuttaa viljelyn tänä vuonna jäsenten voimin.
Epidemiarajoitusten takia Osuuspuutarhalla ei ole tänä vuonna puutarhuria, joten toiminta muuttuu radikaalisti ja on perustaltaan yhteinen viljelypalsta. Osuuspuutarhan tavoitteiden mukaisesti edistämme ekologisen lähiruoan saatavuutta viljelemällä luomuvihanneksia, nyt siis jäsenistä koottuna 22 hengen viljelykollektiivina. Ensisijaisesti tuotamme satoa osuuskunnan jäsenille, mutta jos tuotteita on yli jäsenten tarpeen, niitä voidaan myydä muuallekin. Ajatus kollektiivisesta vihannesviljelystä heräsi, kun alkoi näyttää ilmeiseltä, että emme saa ukrainalaista puutarhuriamme Albertia suunnitellusti töihin. Osuuspuutarhalla on aina aiemmin ollut palkattu puutarhuri tai kaksi viljelmiä hoitamassa, viime vuodet pestiä on hoitanut Albert. Lisäksi viljelytöihin ovat osallistuneet yhteisökylän kansainväliset EVS- tai ESC -vapaaehtoiset useana päivänä viikossa, sekä osuuskunnan jäsenet vaihtelevin talkootunnein. Nyt toteutettavaa uudentyyppistä kollektiiviviljelyä on Suomessa tehnyt pidempään ainakin JuurikasJKL -viljelijäyhteisö.
Peltoa on käytössä noin 10 aaria. Viljelmä on suunniteltu siten, että satoa valmistuu suhteellisen tasaiseen tahtiin läpi kauden varastovihannesten runsaimman sadon osuessa kauden loppuun. Perustamisvaiheen töitä toukokuun lopulta kesäkuun alkupuolelle ovat mm. kastelujärjestelmän korjaus ja asennus, penkkien teko, istutukset, kylvöt, ensimmäiset kitkennät. Sitten jatketaan kitkentää, kastelua, lannoitusta ym. hoitotöitä. Kesä- heinäkuun vaihteessa alkaa sadonkorjuu. Satokaudella (heinä-lokakuu) pellolla tehdään vielä istutuksia (esim. myöhäiset salaatit), kitketään ja harataan, korjataan ja pakataan satoa laatikoihin. Kauden lopuksi vielä korjataan loppusato, raivataan kasteluputket ja muut välineet pellolta ja huolehditaan kaikki talviteloille.
Yhteistyö Siementarhan kanssa mahdollistaa viljelytoimien onnistumisen. Siementarhuri Tuukka on aiemmin työskennellyt Osuupuutarhan puutarhurina, hänellä on pitkäaikainen kokemus Osuuspuutarhan toiminnasta ja tarpeista. Tuukka oli nyt valmis auttamaan, jotta viljely toimisi. Hän vastaa mm. taimikasvatuksesta ja joistain peltoviljelmän hoitotoimenpiteistä, sekä ohjaa ja neuvoo tarvittaessa.
Toinen tämänvuotisen yhteisöviljelyn onnistumisen edellytys on toimiva viestintä: tiedon- ja taidonjako, sekä töiden ja tekijöiden sujuva organisoituminen viljelijäkollektiivissa. Tästä ottavat vetovastuuta Osuuspuutarhan hallituksen Ville ja Jyrki. Lähtökohdiltaan (mm. kokemuspohjaltaan) kirjava joukko eri puolilla asuvia kollektiivin jäseniä on erittäin motivoitunut ottamaan ja jakamaan vastuun viljelystä, siihen pääsemiseksi tarvitaan työkaluja. Tällaisia ovat toimiviksi mietityt sähköisen kirjanpidon välineet ja sähköiset viestintäkanavat, opastus- ja tutustumispäivät sekä muunlainen selkeä ohjeistus riittävän tiedon ja osaamisen jakamiseksi kaikille. Villellä on paljon puutarha-alan osaamista sekä kokemusta Osuuspuutarhan toiminnasta: hän on ollut aktiivinen toiminnan edistäjä ja ylläpitäjä osuuskunnan perustamisesta saakka. Niinpä hän pystyy jakamaan helppotajuista opastusta silloin kun tarve ilmenee (mm. kastelujärjestelmän käyttö ja sadonkorjuun toteuttaminen ovat tähän mennessä olleet tällaisia aiheita). Jyrki on hoitanut sähköiset työkalut kollektiivin käyttöön ja vastaa satolaatikoiden kuljetuksesta ja jakelusta Livonsaaren ulkopuolelle.
Touko- ja kesäkuun aikana pellolle on istutettu ja kylvetty yksin ja yhdessä erilaisia kaaleja, salaatteja, kurpitsaa, kesäkurpitsaa, selleriä, sokerimaissia, juureksia, papuja, auringonkukkaa ja avomaankurkkua.