Vegaaninen maidoton nokkospesto
- 1 dl auringonkukansiemeniä liotettuna
- 3 valkosipulinkynttä
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa
- 1/2- 1 litra tuoreita nokkosenversoja
Huuhtele siemenet ja liota niitä pari tuntia. Murskaa kaikki aineet tahnaksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Tarvittaessa lisää öljyä.
Kristiinan viikkokeitto
Aloitetaan maanantaina vihreillä ja valkoisilla vihanneksilla ja juureksilla ja lisätään väriä päivittäin. Alkuun keitto on lähinnä kaalikeittoa, perjantaihin mennessä minestrone-keitto. Keitto on yleensä lämmitettynä parempaa kuin ensimmäisenä päivänä.
Maanantai: keitetään keitto kaalista, sipulista, valkosipulista, selleristä, palsternakasta, persiljasta, purjosta jne. vihreitä ja valkoisia aineksia. Myös perunaa voi käyttää, jos haluaa keittoon sakeutta. Mausteeksi suolaa, mustapippuria ja yrttejä maun mukaan, mutta erityisesti suosittelen lipstikkaa, jonka sanotaan olevan ’köyhän emännän liemikuutio’. Lipstikassa on umami-maku, makuaistimme viides maku. Kannattaa aloittaa isolla kattilallisella, niin että näitä perusaineksia riittää moneksi päiväksi.
Tiistai: Lisätään keittoon lämmitettäessä keltaista paprikaa, kesäkurpitsaa, lanttukuutioita jne. keltaista väriä.
Keskiviikko: Lisätään porkkanasuikaleita. Suikaleet voi keittää ensin erikseen liemessä, jos ei halua al dente-porkkanoita. Siis oranssi.
Torstai: Lisätään punaista paprikaa (voi olla säilykekin) ja tomaattimurskaa. Punainen keitto. Väriä voi vielä tehostaa punajuurisuikaleilla, jos haluaa keittoon häivähdyksen borsch-makua, jolloin tomaatin voi siirtää perjantaille.
Perjantai: Lisätään kypsää riisiä ja purkillinen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, jolloin päästään minestronen makuun. Kypsään keittoon lisätään vielä persiljasilppua tarjolle tuotaessa.
En ole jatkopäivinä yleensä lämmittänyt enää koko keittoa, vaan vain sen päivän annoksen. Jos päiväannoksesta jää jotain yli, sen kippaan takaisin isoon kattilaan jääkaappiin. Viikon puolivälissä kannattaa koko keitto kuumentaa kerran, muuten sen voi säilyttää jääkaapissa. Vihanneksia voi varioida mielensä ja saatavuuden mukaan.
Kristiinan pihapesto
- 1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita tai pähkinöitä)
- Pihan yrttejä: lipstikka, persilja, litulaukka, vuohenputki, mausteyrtit (alunperin basilika) jne.
- 1,5 dl hyvää oliiviöljyä
- 1-2 dl parmesaaniraastetta
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Murskataan tehosekoittajassa/blenderissä tasaiseksi tahnaksi. Maistuu mainiolta leivän päällä!
Palsternakkakerma
Hienostuneen aromaattisesta palsternakasta voi tehdä jälkiruokaa, kuten muista juureksista. Tämä resepti on kokki Santeri Vuosaran käsialaa. Tarjoile lämmin palsternakkakerma hedelmien (luumujen, omenoiden..) ja vaikkapa vaniljajäätelön sekä suklaan kanssa.
1 iso tai 2 pientä eli noin 250 g palsternakkaa
1 vaniljatanko halkaistuna
5 dl haluamaasi kermaa
2 rkl tomusokeria
1. Kuori ja kuutioi palsternakka kattilaan. Lisää halkaistu vaniljatanko, sokeri ja kerma. Keitä, kunnes palsternakka on ihan pehmeää.
2. Ota vaniljatanko pois ja soseuta samettisen sileäksi
Talvikurpitsa on yksi niistä kasveista, joiden soisi tulla tutummiksi suomalaisissa ruokapöydissä. Niiden oranssi, pähkinäinen malto käy oivallisesti jälkiruokiin: niin piirakoihin, muffineihin kuin lettutaikinaankin.
Tässä reseptissä vaivaton syysherkku, uuniomenapaistos, saa lisävoimaa kurpitsasta. Ohjeeseen sopivat parhaiten happamat omenalajikkeet. Tarjoa jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä vaniljakastikkeen, kookoskerman tai jäätelön kera. Varmista, että jokainen ruokailija saa lautaselleen sekä kurpitsaa että omenaa. Halutessasi voit vielä soseuttaa ainekset yhteen.
puolikas tai kokonainen hokkaidokurpitsa
3-5 hapanta omenaa
noin 1 tl kanelia
siirappia, sokeria tai hunajaa
1. Huuhtele kurpitsa. Halkaise, ota pois siemenet. Suikaloi noin 2 cm leveiksi viipaleiksi. Jos kurpitsasi on iso, käytä tähän ruokaan vain puolet. Hokkaidokurpitsan kuori on niin ohut, että se pehmenee kypsennyksen aikana, joten sitä ei tarvitse kuoria. Halkaise omenat neljään osaan.
2. Levitä viipaleet uunipellille. Ripota päälle kanelia ja sokeria maun mukaan (ei välttämättä tarvita kuin ruokalusikallinen tai pari). Paista 200 asteessa 20 min, katkaise virta ja jätä sitten jälkilämmölle ainakin neljännestunniksi.
***
Lehtikaalisalaatti
Voimallisen vihreä lehtikaali on hyvää myös raakana salaatissa, kunhan lehtiä pehmittää hetken aikaa.
1 annos lehtikaalia
noin neljännes tl suolaa
pari puristusta sitruunamehua tai hieman omenaviinietikkaa
muut ainekset:
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 hienonnettua taatelia tai hieman siirappia tai hunajaa
0,5 tl curryjauhetta
2-3 rkl oliiviöljyä
3 rkl paahdettuja auringonkukan-, hampun- tai kurpitsansiemeniä tai manteleita
(mustapippuria myllystä)
1. Pese lehtikaali ja poista lehtiruodit. Revi lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita ne kulhoon. Lisää pieni määrä suolaa sekä sitruunamehua. Hieroskele lehdet pehmeiksi käsin, muutaman minuutin ajan. Voimaa saa käyttää niin paljon kuin käsistä lähtee. Lehtikaali on valmista, kun siitä irtoaa nestettä ja se maistuu hieman makealle.
2. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.
Ruusukaalisalaatti
250 g ruusukaalia
50 g juuriselleriä tai pala naurista tai lanttua
300 g porkkanaa
kastike:
4 rkl kylmäpuristettua
öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1/3 tl suolaa
ripaus sokeria ja mustapippuria
1. Sekoita kastikkeen ainekset salaattiastiassa.
2. Perkaa ja halkaise ruusukaalit neljään osaan. Kuori ja raasta juuriselleri tai nauris tai lanttu. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita salaatti lopuksi tasaiseksi. (Anna maustua hetki viileässä).
Louhisaaren juoma, kesäjuomien aatelia
Tiesitkö, että mustaherukka kasvaa meillä myös villinä? Sitä kasvaa rannoilla ja kosteikoissa mutta myös villiintyneenä vanhojen talojen raunioilla. Louhisaari sijaitsee merenrannassa ja siellä on aikanaan varmasti kasvanutkin villiä herukkaa. Livnosaari kuului aiemmin Askaisten kuntaan, jossa Louhisaaren linna sijaitsee. nykyään Askainen on osa Maskua ja Livonsaari Naantalia mutta samaa merenrantaa kuljetaan molemmin puolin. Louhisaaren juomasta on olemassa monenlaisia muunnelmia, tässä niistä yksi.
Tarvitset:
- 1 litran herukanlehtiä tiiviisti paineltuna tai 3-4 litraa ilmavasti
- ison kattilan
- 1/2 kiloa sokeria
- 5 litraa vettä
- 2 sitruunaa
- 1/4 palan hiivaa
- Kun keräät lehtiä, valikoi meheviä mutta älä riivi oksaa paljaaksi.
- Huuhtele lehdet ja laita ne kattilaan tai ämpäriin.
- Pese sitruunat harjalla ja astianpesuaineella (tai käytä luomusitruunaa). Poista valkoinen osa mahdollisimman hyvin. Lisää lehtien päälle sitruunan kuori ja viipaleet.
- Lisää astiaan sokeri.
- Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää lehtien päälle.
- Siivilöi juoma, kun se on kädenlämpöistä.
- Liuota hiiva 38-asteiseen veteen ja lisää joukkoon.
- Sekoita.
- Anna käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi.
- Pullota ja säilytä viileässä.
- Juoma on valmista muutaman päivän päästä.
Lehtien ja sokerin määrää muuttamalla voit säädellä hapokkuutta.