Blogi

Nokkonen on suomalaista superfoodia

Villiyrteistämme nokkonen puskee ensimmäisenä maasta valtavalla voimallaan. Siitä syntyy nopea nokkospesto tai vaikka lasten herkku, nokkoslätyt. Pinaattikeiton lailla tehty nokkoskeitto on perinteinen tapa hyödyntää kevään villiä puhdasta satoa.

Nokkosen tunnistat tummanvihreistä, kolmiomaisista sahalaitaisista lehdistä ja viimeistään pistävästä poltteesta. Tosin ihan nuoret lehdet pystyt poimimaan paljain käsin. Poiminen käy nyppimällä käsineet kädessä.

Nokkonen on helppo villivihannes aloittelijalle: sen voi sekoittaa ainoastaan valkopeippiin, joka on myös syötävä kasvi. Jos aihe on uusi, kannattaa tietoa hakea kirjoista ja käydä villiyrttiretkellä koulutetun ohjaajan johdolla. Hyviä kirjoja villiyrtteihin uppoutumiseen on mm. Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna hortaan sekä Sami Tallbergin VIlliyrttikirja

Nokkosen nitraatit eivät ehkä olekaan ongelma

Kautta aikojen on varoiteltu poimimasta nokkosta runsasravinteisilta paikoilta, sillä se kerää nitraattia. Sitä myös keitetään nitraatin poistamiseksi.

Kuitenkin uusimman tutkimustiedon mukaan vihannesten nitraatit eivät ole ongelma aikuisten terveydelle. Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen ja dosentti, syöpätutkija Timo Joensuu tuovat esiin kirjassaan Syö hyvin, voi hyvin kasvien nitraattien mahdollisia terveysvaikutuksia. Kirja on saatavilla kirjastoista. Kannattaa ehdottomasti lukea, jos aihe enemmän kiinnostaa.

Nokkonen, luonnon lahja lautaselle

Nokkosessa on muun muassa piitä, rautaa, C-vitamiinia sekä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Se on monin verroin ravinteikkaampi kuin pinaatti.

Kerää nokkonen puhtaalta paikalta, etäällä isoista teistä. Nuorta, pienilehtistä mehevää nokkosta saat koko kesän ajan, kun leikkaat kasvustoni välillä  alas. Villiyrttien keruu omaan käyttöön kuuluu jokamiehenoikeuksiin. 

Katso nokkospeston, vegaanisen maidottoman nokkospeston ja nokkoslättyjen reseptit https://www.livonsaarenosuuspuutarha.fi/resepteja/.

Versojen kasvatus helposti ja nopeasti

Tulevan kesän satoa odotellessa kannattaa ottaa varaslähtö vihreään ja kokeilla kasvattaa miniversoja. Versoista saa aloittelevakin kasvattaja helpolla ravinteikasta herkkua lautaselle. Kasvatus on palkitsevaa, koska satoa saa jo noin viikossa. 

Versot mahtuvat hyvin myös kaupunkiviljelijän ikkunalaudalle. Jos et halua ostaa multaa, voit kasvattaa vaikka raikkaan pippurisia vesikrasseja talouspaperilla. Sen helpompaa ei oman sadon tuottaminen voi olla , ja siemeniä saa marketeistakin. Vihreä krassimatto on kaunis kasvaessaan.

Tarvitset

Astian: 

Voit uusiokäyttää kasvatukseen muovirasioita, esim, viinirypäle- tai tomaattipakkauksia, joissa on reiät pohjassa ja kansi, joka luo rasiasta minikasvihuoneen. Laita alle vedenkestävä lautanen/tarjotin. Tai valitse kaunein astiasi, vaikkei siinä olisi reikiä valumavedelle, ja ole tarkka kastelussa. Matala laakea astia on hyvä. 

Multaa:

Kylvö- ja taimimulta tai kaktusmulta ovat hyviä valintoja mutta muutkin käyvät.

Idätykseen tarkoitettuja siemeniä: 

Vesikrassia ja herneitä saa useista kaupoista. Esimerkiksi Ruohonjuuresta, Plantagenista, Plantui-verkkokaupasta ja Hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta saa monenlaisia versotukseen ja idätykseen tarkoitettuja siemeniä, muun muassa auringonkukkaa, rukolaa ja retiisiä. Chian siemenet ovat myös helppoa versotettavaa. 

Suihkepullon:

Kylvös kannattaa pitää kosteana, mutta siementen ei pitäisi uida. Suihkepullo on kätevä kasteluväline. 

Ja näin versotat:

  1. Isot siemenet (herneet, auringonkukka) kannattaa liottaa ennen kylvöä. Pieniä (rucolan, chian ja vesikrassin) ei tarvitse. 

2. Laita astiaan pari senttiä multaa, herneille voi laittaa enemmän. Kastele multa.

3. Lisää siemenet ja niiden päälle hiukan multaa. Voit lisätä multaa noin siemenen leveyden verran, eli isoille enemmän, pienille vähän. Suihkuta kosteaksi.

4. Pidä kylvös kosteana itämisen ajan. Voit laittaa astian päälle vaikka sanomalehden kunnes siemenet ovat itäneet tai peittää astian rei’itetyllä muovikelmulla itämisen ajaksi. 

5. Leikkaa satoa saksilla, kun lehdet ovat puhjenneet. Huuhtele ja nauti salaattina, leivän päällä, tai vaikka keiton koristeena.